Vzišla požiadavka na návrat k tripartite v Sociálnej poisťovni

02.05.2014 Bratislava

Bratislava 2. mája (TASR) – Do Sociálnej poisťovne (SP) by sa malo vrátiť tripartitné riadenie. Teda vedenie, v ktorom by boli zastúpení predstavitelia štátu, zamestnancov aj zamestnávateľov. Takúto myšlienku by chcela presadiť Konfederácia odborových zväzov (KOZ) SR a súhlasí s ňou aj Asociácia zamestnávateľských zväzov a združení (AZZZ) SR.

"Chceme obnoviť tripartitné riadenie Sociálnej poisťovne," uviedol tento týždeň prezident KOZ Jozef Kollár. SP v súčasnosti vedie generálny riaditeľ, ktorého vymenúva vláda. Na tripartitnom princípe v nej funguje dozorná rada. Kollár by však chcel návrat správnej rady.

Šéf AZZZ Rastislav Machunka považuje takýto návrh za logický a opodstatnený. Do Sociálnej poisťovne totiž podľa neho odvádzajú financie zamestnanci aj zamestnávatelia. "To nie je niečo, čo tam padá z neba," konštatoval Machunka pre TASR. Preto by bolo podľa neho namieste a vhodné diskutovať o tripartitnom riadení Sociálnej poisťovne.

Okrem toho, odbory či zamestnávateľské zväzy sa podľa AZZZ nemenia každé štyri roky tak ako politici, ktorí následne menia vedenie poisťovne. Preto by takýto model fungovania mohol priniesť do poisťovne určitú personálnu stabilitu.

Rezort práce vníma túto myšlienku ako námet do odbornej diskusie. "Samozrejme, minister práce Ján Richter (Smer-SD) bude mať záujem prediskutovať túto tému s vedením KOZ," uviedol pre TASR hovorca ministerstva Michal Stuška. Dôležité je však podľa neho aj to, že už dnes je Dozorná rada Sociálnej poisťovne ako verejnoprávnej inštitúcie založená na tripartitnom princípe.
 

Vyberte región